Kříže dotvářejí ráz krajiny

Členové České strany národně sociální v pátek natřeli na růžovo kříž k památce německých válečných obětí na louce Budínka u Dobronína. Vše už bylo řečeno, je doznání nemohoucích filosofů, kteří nemají, co by světu sdělili. Na místo dorazila policie, aby věc prověřila. Nezbývá než tleskat, nápad sice není původní, ale takzvaná původnost je jen iluse. Hle … myšlenka se zrodila a nepůvodnost není ani neštěstí, ani hanba. Prosím potlesk … vynikající akce. Jasně září kometa na politickém nebi, i když osudem komety je vyhoření.

O celé akci jsem se dozvěděl se sdělovacích prostředků, které přinesly jen kusé informace: „Na louce si asi desítka členů připomněla vznik samostatného československého státu.“ Doufám, že účastníci performance pořídili podrobnou dokumentaci celé akce. Takže budu li citovat Michala Klusáčka: „Akci jsme provedli u příležitosti vzniku československého státu. “ Jen více eventů, koho baví dívat se na kladení věnců, na vojenské přehlídky? Je to nepůvodní, je to nudné.

Michal Klusáček vysvětluje: „… kompozičně stojí velmi osamocen, jakoby vytržen z kontextu dějin, bez vysvětlení, pro koho zde stojí, bez popisu, co má připomínat. Zemřelé? Zabité? Padlé? Náhodný kolemjdoucí mohl být zmaten. Proto jsme si dali za úkol vše napravit a zasadit celou věc do náležitých souvislostí.“ Doufám, že se nešlo o ojedinělé gesto, ale Česká strana národně sociální se bude happeningu a land artu věnovat důsledně a soustavně. Příležitostí je více něž dost, blíží se výročí VŘSR, 17. listopad, vánoce, Silvest, Krákor … a konec konců, co by byl den bez akce? Nudná banalita vycpaná reklamními letáky ve svitu televizní obrazovky.

Domorodce akční umění moc nezajímá, přesto si dovolém citovat starostu: „Obecně mi žádné kříže nevadí, dotvářejí ráz krajiny.“

Kalendář akcí

«  
  »
M T W T F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Nejbližší akce