Ani Čech ani Němec ani Ukrajinec...

VŠEchno se tak hezky postmoderně prolíná a obrušuje a opracovává. Včera byl fotbal, dneska je Majdan a zítra se bude tančit VŠUDE … Tchien-an-men, Tahrir, Taksim, Majdan Nesalechnosti – místa, která píšou historii a podle VŠEho nesou s sebou nějaký semantický obsah … Náměstí se naplnila davy nespokojenců, kteří pozdvihli své hlasy a vyzvali přestavitele moci k dialogu. Moc reagovala agresí … a jak to zafungovalo všichni víme.

… všecho je v poklidu
četníci střílejí do lidu
lidé zas házejí kamení
jen já vůl se neměním
Homér

Státní útvar Ukrajina, podobně jako Turecko tvoří most mezi orientem a okcidentem. V našich zeměpisných šířkách se traduje rčení o tureckém hospodářství, ačkoli daný příměr odráží spíše dění na Ukraině. Vládnoucí třídu tvoří propletenec politických elit s oligarchií a organizovaným zločinem. Její představitelé zpravidla podivným způsobem privatizovali socialistické monopoly. Příkladem za všechny je Viktor Janukovič, gauner z Donbasu, v sovětských časech odsouzený pro ublížení na zdraví a krádeže … včas pochopil kam vítr vane a dotáhl to přes drobné klopýtnutí až do prezidentského křesla.

Drobné klopýtnutí byla slavná oranžová revoluce. Kdo si ji dnes pamatuje? Je zábavné pozorovat, jak po deseti letech Julia Tymoščenková sedí pro machinace se státním majetkem za mřížemi a symbol všeho zla falešný Viktor Janukovič vládne Ukrajině …

Vládnout Ukrajině znamená balancovat mezi Ruskem a Evropskou unií … Ukrajina nedisponuje žádným závratným nerostným bohatstvím, zato ale zaostalou infrastrukturou, neefektivním zemědělstvím a podinvestovaným těžkým průmyslem – dědictvím Sovětského svazu. Politické elity spíše než prosperita zajímal vlastní prospěch. Nelze se divit mladší generaci, která nepamatuje sovětské pořádky, že chce žít v zemi, kde je vymahatelné právo, existuje občanská společnost, platí listina práv a svobod … Nechce se donekonečna omezovat a oblbovat propagandou, reklamou. S vědomím, že přímej pohled do očí slunce platí se životem vyšla na náměstí.

Na Ukrajině revoluce patří, podobně vánoce nebo velikonoce, k místnímu koloritu a Janukovič zachoval chladnou hlavu. Použil standartní a osvědčený postup … pendreky, vodní děla a slzotvorný plyn. Do karet mu hrála i panující zima. Roznětkou bylo jeho rozhodnutí nepodepsat asociační dohody s Evropskou Unií. Prezident mnoho možností neměl. Společenská poptávka je po konzumní západní společnosti a ukrainský trh nenasycený … pro Rusko, které jako tradiční obchodní partner nesložilo zbraně, neméně zajímavý. Jak se ukázalo má mocné páky – astronomickou půjčku, která umožní Ukrajině přežít další zimu a Janukovičovi zaručí status quo. Janukovič se zachoval jako před rokem, před dvěma lety, atd.

sabaki

Z paměti se mi vynořují zaprášené ulice ke kterým patřily tlupy toulavých psů. Před rokem a půl se Ukrajina stala dějištěm mistovství evropy ve fotbale. Začala se budovat moderní infrastruktura … nové hotely, nové silnice, nové stadiony, nová země … a hubit psi. Němé tváře příliš neprotestovaly. Nikdo se jich na nic neptal a k západu nepatří. Nevím, snad si mysleli, že vyhubením bezprizornych psů vybudují se dostanou na západu … mistrovsví skončilo a co se změnilo?

Davy na náměstí se semkli v odporu … Divil jsem se, že se soudruzi nedomluvili … Ono se totiž nic moc nedělo … pekaři pekli, vlaky jezdily … Liší se snad chuligáni z náměstí se od chuligánů z fotbalovych stadiónů? Místo pokřiku 'Dynamo' zní pokřik 'Demokracie', a vzduchem sviští kamení, gumové projektily. Do čela opozice se postavil populární boxer Kličko a nacionalisticky orientovaná stana Pravý blok. Studenti, neonacisti, opilci a všichni, co zrovna neměli nic lepšího na práci se zapojili. Nespokojenost a frustrace kumulovala. Verchuška v prezidenském paláci se ukázala naprosto neschopnou a po zásluze byla odstavena.

Na jaře, až étos revoluce opadne, opět rozkvetou sady a soudit budou pořád ti stejní soudci, na úřadech sedět ti stejní úředníci a za nitky tahat ti stejní šíbři. Psi dávno neštěkají, karavana však táhne dál. Zrod nové evropské demokracie se nekoná. Jen další obměna pimprlového divadla.

Kalendář akcí

«  
  »
M T W T F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Nejbližší akce